Balaton Fejlesztési Tanács “Vöröstó község közpark rehabilitációja 2. ütem” projekt részeként, 2022-ben sikeresen folytatódhatott a közpark felújítása, amely már több évtizede szükséges volt. A Vöröstó belterületén fekvő tér, mint a község egyetlen nagyobb, összefüggő zöldfelülete a további rehabilitáció által egy komplex közösségi hellyé alakult, így általa megkezdődhetett a község lakóinak életmód- és szemléletváltozása is.

A megújult közpark fontos helyszín lett a községbe érkező (gyalogos, kerékpáros) turisták számára is, ezáltal a projekt nemcsak a helyi lakosok számára nyújt előnyöket, hanem immáron példát mutat az idelátogatóknak az ember és természet kapcsolata, illetve az épített környezet és a természeti területek megóvása tekintetében is. Vöröstó települése eddig híján volt a minőségi közösségi tereknek, ám a pályázat által felújított kútkert képes lesz betölteni ezt a funkciót. Az új utcabútorok, szegélyek, ülőhelyek és gyermekjátékok kihelyezésével két újabb indikátor is teljesült: sikerült kimozdítani a község idősebb korosztályát, míg a játszótér megépülésével a gyermekes családok, és főképp a kisgyermekek végre élvezettel, biztonságban, és általában nagyobb közösségben tudják használni a közparkot.

A Vöröstó község közpark rehabilitációja 2. ütemének 2022. szeptember végi befejezése után a közpark felújításának a helyi lakosságra gyakorolt hatása szinte azonnal látható volt. A játszótér átadása utáni napokban megjelentek a kisgyermekes családok és az idősebb lakosok is. A gyermekek örömmel vették birtokba a játszótér legújabb játékait, a felnőttek pedig továbbra is előszeretettel használták a kényelmes padokat, a hintaágyat, akár egy beszélgetésre, akár egy-egy pihentető séta megállójaként.

Községünkben a lakosság száma jelentős emelkedésnek indult az elmúlt néhány évben. Nagy öröm számunkra, hogy immáron hét 2 éven aluli kisgyermek él Vöröstón. A 2022 tavaszán érkező ukrajnai menekültek által a kisgyermekek száma további 3 fővel gyarapodott. Rájuk is gondolva, az új játszótéri elemek már 2 éves kortól használhatók, így a legifjabb korosztály már ősz elejétől birtokba vehette az új játékokat.

Szintén fontos megemlíteni, hogy a Vöröstón 2021. júniusban átadott Zarándokszállás miatt több száz fiatal töltött el legalább egy éjszakát a faluban, és kiemelkedő turistaforgalmat generáltak településünkön 2022-ben is. A közpark-rehabilitáció második üteme így lehetőséget adott arra is, hogy a megnövekedett számú zarándokúton részt vevő fiatalok Vöröstó kútkertjét is aktívan tudják használni.

A projekt összköltsége 6.884.937 Ft volt, melynek megvalósításához a Balaton Fejlesztési Tanács 6.196.444 Ft vissza nem térítendő támogatást nyújtott.