ÉDENKERT PORTA – KULTHÁLÓ BÁZIS – VÖRÖSTÓ

„Természet, közelség – ahol a művészek és a művészetek összeérnek”

Az Édenkert Porta innovatív és hagyományteremtő, egyedi kulturális bázis. Értékteremtő, új utakat összekapcsoló, hagyományokat is őrző komplex koncepció, amely a természettudatosságot, az egészségmegőrzést és a művészeti ágak képviseletét nemcsak a magas művészeti alkotások passzív élvezetével és befogadásával köti össze, hanem aktív megélésével és gyakorlásával.

Az Édenkert Porta Vöröstó község porta- és pajtaépítészetének egyedülálló gyöngyszemét kínálja a látogatóknak. Az alig száz fős Balaton-felvidéki, sváb gyökerű településen a népi építészet értékeit, az egyutcás falu portáinak érintetlenségét találjuk.

A falu közepén található, kőfallal körülvett hangulatos portát, a végében elhelyezkedő, egykori áthajtós pajtát és a festői Kab-hegyre nyíló kaszálót egyaránt kulturális színtérként kínálja látogatóinak a Takács-Jakab művészcsalád. A portát 2021-ben ébresztették fel csipkerózsika álmából, és örömmel töltik meg kulturális és rekreációs tartalmakkal, a zene-, a tánc- és a fotóművészetben, valamint természetgyógyászatban elhivatott családtagok. 

Az Édenkert Porta kulturális kínálatával kapcsolódik a Nemzeti Kulturális Alap Magyar Géniusz Program – Ideiglenes Kollégium programjához, a Kárpát-medencei Kultúrpajta és Tündérkert hálózathoz. A régió egyik Kultháló Bázisaként, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Ragyogj! programjában; a megelőző években a kistérségi kapacitásfejlesztés partnereként; tavaly a Pajta Program helyszínként adtak otthont élményteli eseményeknek. 

www.edenkertporta.hu

https://www.facebook.com/Édenkert-Porta-Vöröstó-100485775483647/