Vöröstő német belelepítése révén több, német-sváb eredetű étel készítése vált a mindennapok részévé. A hagyományos ételek, ételkészítési módok tovább örökítése a települési értéktár bizottság és a közösség célkitűzése, így értéktárunkban folyamatosan jegyezzük a helyben jellegzetes gasztronómiához köthető ételeket, süteményeket. Az értékként történő kezelés mellett azokat a lehető legszélesebb körben meg kívánjuk ismertetni, programjainkon, a falu eseményein elkészítjük ezeket. 

Preckedli 

A preckedli egy sváb, ünnepi sütemény, amit helyenként hercelnek is neveznek. Ez a citromos, diós, vaníliás, omlós süti minden nagyobb ünnepre, karácsonyra, húsvétra vagy például esküvőkre, keresztelőkre is elkészült, mert nagyon kiadós és 4-5 hétig eltartható. 

Hozzávalók a tésztához:

  • 15 dkg zsír (puha)
  • 15 dkg teavaj (puha)
  • 2 dkg vaníliás cukor
  • 20 dkg porcukor
  • 1 db citrom (kezeletlen vagy bio)
  • 1 evőkanál rum (vagy citromlé)
  • 2 db tojás, 1 db tojássárgája
  • 50 dkg finomliszt
  • ½ teáskanál só
  • 7 gramm sütőpor (fél csomag)
  • 1 dl tejföl

A preckedli tetejére:

  • 8 dkg dió
  • 5 dkg kristálycukor
  • 1 db tojásfehérje

ELKÉSZÍTÉS 

A puha vajat és a zsírt egy keverőtálba szedjük. Beleszórjuk a vaníliás és porcukrot átszitálva. Belereszeljük egy egész citrom héját, belekanalazzuk a rumot, a tejfölt és a tojásokat. Szép simára keverjük a nedves alapanyagokat. (Nem baj, ha nem volt elég a lágy a két zsíradék és darabos marad.)

A lisztet, a sót és a sütőport egymás után szórjuk a szűrőbe és szitáljuk a tálba. Egy spatulával ügyesen simára tudjuk keverni, de válthatunk a kezünkre is, ha egyszerűbb. A tésztát két vagy négy részre osztva egy-egy fóliára szedjük és szép laposra nyomkodjuk, hogy hamar kidermedjen a hűtőbe téve és haladhassunk vele tovább.

A diót durvára aprítjuk, hogy csinosabbak legyenek a sütik. Egy lapos tálba szórjuk a cukorral együtt. A sütőt előmelegítjük 180 fokra légkeverés nélkül, alsó-felső mód (160 fok légkeveréssel) és 3 nagy tepsire sütőpapírt terítünk.

Az egyik lehűlt tésztát kivesszük a hűtőből és enyhén lisztezett deszkán 3 mm vékonyra elnyújtjuk. Különböző formákkal kiszaggatjuk. A maradékot összegyúrjuk újra, majd vékonyra nyújtjuk. Így készítsünk újabb sütiket, amíg tart a tészta.

Egyesével megkenjük a tojásfehérjével és belefordítjuk a diós tálba. Kivesszük, eligazítjuk rajta a diót és megszórjuk egy kevés kristálycukorral és az előkészített tepsire tesszük őket, egymástól kis távolságra, mert a sütőpor miatt növekedni fognak. Ha megtelik egy tepsi mehet az előmelegített sütőbe sülni. 10 perc elég neki, hogy enyhe színt kapjon. Ha túlsütjük nagyon kemény lesz a keksz. Jól zárodó dobozban 4-5 hétig tartható el.