Vöröstő német belelepítése révén több, német-sváb eredetű étel készítése vált a mindennapok részévé. A hagyományos ételek, ételkészítési módok tovább örökítése a települési értéktár bizottság és a közösség célkitűzése, így értéktárunkban folyamatosan jegyezzük a helyben jellegzetes gasztronómiához köthető ételeket, süteményeket. Az értékként történő kezelés mellett azokat a lehető legszélesebb körben meg kívánjuk ismertetni, programjainkon, a falu eseményein elkészítjük ezeket.
Preckedli
„A preckedli egy sváb, ünnepi sütemény, amit helyenként hercelnek is neveznek. Ez a citromos, diós, vaníliás, omlós süti minden nagyobb ünnepre, karácsonyra, húsvétra vagy például esküvőkre, keresztelőkre is elkészült, mert nagyon kiadós és 4-5 hétig eltartható.
Hozzávalók a tésztához:
- 15 dkg zsír (puha)
- 15 dkg teavaj (puha)
- 2 dkg vaníliás cukor
- 20 dkg porcukor
- 1 db citrom (kezeletlen vagy bio)
- 1 evőkanál rum (vagy citromlé)
- 2 db tojás, 1 db tojássárgája
- 50 dkg finomliszt
- ½ teáskanál só
- 7 gramm sütőpor (fél csomag)
- 1 dl tejföl
A preckedli tetejére:
- 8 dkg dió
- 5 dkg kristálycukor
- 1 db tojásfehérje
ELKÉSZÍTÉS
A puha vajat és a zsírt egy keverőtálba szedjük. Beleszórjuk a vaníliás és porcukrot átszitálva. Belereszeljük egy egész citrom héját, belekanalazzuk a rumot, a tejfölt és a tojásokat. Szép simára keverjük a nedves alapanyagokat. (Nem baj, ha nem volt elég a lágy a két zsíradék és darabos marad.)
A lisztet, a sót és a sütőport egymás után szórjuk a szűrőbe és szitáljuk a tálba. Egy spatulával ügyesen simára tudjuk keverni, de válthatunk a kezünkre is, ha egyszerűbb. A tésztát két vagy négy részre osztva egy-egy fóliára szedjük és szép laposra nyomkodjuk, hogy hamar kidermedjen a hűtőbe téve és haladhassunk vele tovább.
A diót durvára aprítjuk, hogy csinosabbak legyenek a sütik. Egy lapos tálba szórjuk a cukorral együtt. A sütőt előmelegítjük 180 fokra légkeverés nélkül, alsó-felső mód (160 fok légkeveréssel) és 3 nagy tepsire sütőpapírt terítünk.
Az egyik lehűlt tésztát kivesszük a hűtőből és enyhén lisztezett deszkán 3 mm vékonyra elnyújtjuk. Különböző formákkal kiszaggatjuk. A maradékot összegyúrjuk újra, majd vékonyra nyújtjuk. Így készítsünk újabb sütiket, amíg tart a tészta.
Egyesével megkenjük a tojásfehérjével és belefordítjuk a diós tálba. Kivesszük, eligazítjuk rajta a diót és megszórjuk egy kevés kristálycukorral és az előkészített tepsire tesszük őket, egymástól kis távolságra, mert a sütőpor miatt növekedni fognak. Ha megtelik egy tepsi mehet az előmelegített sütőbe sülni. 10 perc elég neki, hogy enyhe színt kapjon. Ha túlsütjük nagyon kemény lesz a keksz. Jól zárodó dobozban 4-5 hétig tartható el.